Kedves Olvasóim!
Elérkeztünk az idei év utolsó bejegyzéséhez! Ebben a már-már szilveszteri hangulatban a prosztaglandinok a laborban pihennek, legalábbis a standardek (mondhatnám, hogy rendesen be vannak hűtve, mivel fagyasztóban kell őket tárolni a bomlás megakadályozása miatt), de folytatódik a munka a 2015-ös évben is. Különböző Candida parapsilosis mutánsok fermentlevének prosztaglandin tartalmára vagyunk kíváncsiak továbbra is. A mutánsok egy része még készülőben van. Velük nem én foglalkozom, mert vannak kollegák, akik a biológiához nálam sokkal jobban értenek, a tenyésztéssel ő foglalkoznak, mert én a kémiához állok közel, bár próbálnak biológiával megfertőzni és azért szoktak sikerrel is járni. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos az, hogy a különböző tudományterületeken dolgozók összefogjanak és egymás munkáját kiegészítve érjenek el tudományos eredményeket.
Mivel az már bizonyított, hogy arachidonsavból képesek a sejtek előállítani prosztaglandint, ezért a fermetlevekhez arachidonsav is került, illetve arachidonsav mentesen is növesztettünk sejteket, hogy lássuk a változást a két körülmény között. A kutatások során nagyon fontos, hogy ezeket a lehetőségeket is vizsgáljuk és minél körültekintőbben tervezzük meg a kísérleteket, annál pontosabb következtetéseket lehet levonni az eredményekből.
A vége még valószínűleg messze van, ezért továbbra is tervezem a blog vezetését, hogy láthassuk, a folyadékkromatográfiásan elválasztott prosztaglandinok detektálása hogyan valósul meg különböző detektorokkal (fluoreszcens detektor és tömegspektrométer). Természetesen ez csak méréstechnikai különbséget jelent, mennyiség meghatározásánál a két módszer között nem szabad különbségnek lennie.
Remélem a 2015-ös évben is találkozunk ezen az oldalon!