Köszönetnyilvánítás

A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Elválasztástechnika

2014.02.28. 21:09 Kecskeméti Anita

Az elválasztást, mint műveletet, az emberiség már elég régóta alkalmazza különböző dolgok szortírozására. Gondoljunk csak bele, hogy tudatos növénytermelés kezdetén azoknak a növényeknek a magjait vetették el őseink, amely a legmegfelelőbb (több vagy nagyobb termés, édesebb gyümölcs, ellenállóbb a betegségek iránt) volt számukra. Később használtak szitát a különböző szemcseméretű darák elválasztására, vagy rostát, például a gyomnövények magvait eltávolítsák a kultúrnövény magvaitól. Valamint a szűrés is egyfajta elválasztást takar.

A kémiában fizikai vagy kémiai tulajdonság alapján végezzük el az elválasztást.

A kromatográfiás elválasztást többféleképpen csoportosíthatjuk. A mozgó fázis szerint megkülönböztetünk gáz- és folyadékkromatográfiát. A folyadékkromatográfián belül az állófázis szerint lehet folyadék-folyadék vagy folyadék-szilárd fázisú kromatográfia. Ez utóbbin belül pedig az elválasztás módja szerint lehet normál, fordított (reverz) fázisú kromatográfia, méret kizárásos, ionpár, valamint ioncserélő kromatográfia.

A gáz- és folyadékkromatográfiáról is szó lesz majd, mivel mindkét technikával van szerencsém dolgozni…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kembio.blog.hu/api/trackback/id/tr155774320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása